Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Rolniczych w Ostródzie
- Opublikowane: 2019-10-29 09:44:26
- Autor: Agnieszka Dombrowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie
- drukuj
21 października 2019r. w Zespole Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Sampławy w ramach projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich” we współpracy z Europejskim Funduszem Rozwoju Wsi Polskiej.
Na warsztatach przedstawiono uczniom historię koła, zakres działania oraz promowane produkty i dania. Warsztaty praktyczne odbyły się w specjalnie do tego przystosowanej pracowni gastronomicznej. Podczas zajęć przedstawiono tradycyjne, lokalne i regionalne produkty, na bazie których powstały dania takie jak: karmuszka - zupa gulaszowa, krokiety z farszem z szynki konserwowej i pora oraz pierożki pieczone z jabłkiem i cynamonem. Uczniowie byli w pełni zaangażowani w przygotowanie potraw. Na koniec spotkania omówiono poszczególne dania oraz odbyła się degustacja potraw.